HTML

India

Friss topikok

Címkék

Indiai augusztus

2014.06.08. 09:05 Zindia

Sziasztok!

Az áramkimaradás itt vicces formát ölt: van, hogy pár másodpercre, van, hogy percekre elmegy az áram. A lakás keresésénél külön felhivták a figyelmemet, hogy olyan helyet keressek, ahol 100%-os az áramszolgáltatás, mert bizony vannak olyan környékek, ahol órákra elmegy az áram… Nem is merek belegondolni, hogy mi történik a hűtő tartalmával az ilyen helyeken (elkezd mászni magától a maradék, pff….). A pár perces áramkimaradás viszont bosszantó tud lenni, ha a sorozatod legjobb pillanatában megy el az áram. Ilyenkor mindig ugrásra készen várom a kütyü magához tértét (ez egy dobozka, amiből „jönnek” a csatornák a műholdról és van távirányitója is. Na, mi ez;)?), mert mindig elugrik a csatornámról. Már begyakorolt a mozdulatsorozat, amivel visszatérek pár másodperc alatt a kívánt csatornához; hülye hasonlat, de tisztára, mint amikor a fegyvert szerelik össze vakon újra és újra…

Ja, itt a szobalányok valójában szobafiúk. Az előző szállodában sexis hajhálót viseltek, de itt csak „pörén” vannak és mindig párban járnak. Ezt onnan tudom, hogy néha csak azért sem megyek ki a szobából takaritás alkalmával hétvégén, hanem végignézem, hogy mivel foglalatoskodnak:)))

Többen kérdeztétek, hogy most akkor mit eszem. Aggodalomra semmi ok: szerencsére itt is kapok reggelit és ha nem is olyan szinvonalú, mint a másik szállodában, de azért elég jó: inditásképpen görögdinnye, mangó, banán. Utána pedig jöhetnek a dosák, és mindenféle indiai csodák. Megszoktam és szeretem őket. Jól bereggelizem (az otthoni reggelikhez képest ez királyi), mert irtózatosan későn ebédelnek itt: kb 1 körül megyünk le a kantinban. Az ebédemet tehát a céges ebédlőben szerzem be, ami szintén indiai a javából: az észak-, és dél-indiai ételek sora, néha megfűszerezve kinaival (ám itt a kinai bizony kinai indiai, kb olyan, mint otthon a magyar kinai:))). Itt is jól belakmározom kézzel és kanállal, mert hogy a villát, kést itt nem ismerik. Éttermekben azért kapsz, de a hétköznapokon a régi jól bevált eszközök segitik az étkezést:). Este aztán már csak csipegetek. Nem vagyok egy vacsorázós (természetesen ha elmegyünk barátokkal, itt kollégákkal, akkor ugyanolyan jóizűen megvacsorázom). Itt szokás az étkezdék környékén (nem éttermekben!) amolyan hosszú mosdótálat felszerelni, ahol az emberek megmossák a kezüket, szájukat és hát némelyek öblögetnek is előszeretettel. Tisztára, mint az itatótálak esküszöm:) Van konyhám, de nem kaptam hozzá edényeket és valahogy nem fűlik a fogam a főzéshez, mert baromira nehéz egy személyre főzni... Van egy pár tányérom, meg evőeszközöm, ill pár pohár, valamint egy vizforraló és egy mikro, de ezzel ki is fújt. A kollégák pedig felajánlották, hogy ha veszek pár edényt, akkor megmutatják néhány egyszerű étel elkészitését. Hmmm, majd még alszom rá egyet-kettőt;)

A héten pénteken ünnep volt Indiában (és még egy jó pár muszlimok lakta országban). Pénteken ünnepelték az Áldozati Ünnepet (angolul Eid), amit 70 nappal a Ramadán után tartanak. Mivel az egyik kisebbség itt a muszlim, és mivel India demokratikus ország, ezért nemzeti ünnep. Mondták is, hogy ha lehet, akkor kerüljem el a mecseteket aznap és még a hétvégén is, mert egyrészt óriási a tömeg (a Jama Masjid-ba 25 ezer hivő fér el, de természetesen a kint ragadtak is a bejáratnál sűrűsödtek, igy tényleg nagy tömeg volt a hirek szerint), másrészt ilyenkor zavargások törhetnek ki. Hát, volt is egy kis fennforgás, de igazi atrocitás szerencsére nem történt.

Jövő héten pedig a Függetlenség napja lesz csütörtökön. India 1947. Augusztus 15.-én vált függetlenné. Ijesztő, nem? Ilyen nagy ország és igazából hosszú évekig gyarmatként szoltált, ahol a gyarmatositó 120%-osan kihasználta őt... Egyébként ez a napja India és Pakisztán szétválasztásának, mert hiszitek vagy sem, korábban Indiához tartozott Pakisztán és Banglades is. Ez nemcsak azért fontos információ, mert munkaszüneti nap van, hanem, mert az egész ország megkezdi ünneplését már egy héttel korábban. A munkahelyünkön is ez történt, igy csütörtökön délután egy kisebb előadást láthattak az arra ráérők. Cukik voltak, mert táncot adtak elő, énekeltek, csoportosan énekeltek, bohózatot játszottak el és mindezt olyan őszintén, mint a gyerekek...:) Utoljára ennyi lelkes embert kb általános iskolában láttam, mert ugye később cikis volt a március 15.-én lelkesedni és beleélni magunkat az ünneplésbe. Valahogy otthon szégyeljük, itt viszont teljesen természetes és az életük része. Mondom, meglett mérnök kollégák tradicionális hindu ruhában, mezitláb a kantin padlóján lejtették el rituális táncukat. Hááát, teljesen meghatódtam és szinte nyelni kellett a könnyeimet. Hát, még mikor a nézőközönség elkezdett együtt énekelni teljesen spontánul az előadóval valami régi, hazafias éneket, akkor szinte borsózott a hátam. Meginditó, de tényleg!

Mindenesetre a Függetlenség napja nagyobb rendőri ellenőrzést is von maga után: szemmel láthatóan több a rendőr az utcákon; főleg Delhiben. A bevásárlóközpontokban is jobban ellenőrzik a vásárlókat, nehogy terrorista támadás rontsa el a vásárlást... Egyébként olvastam az újságban, hogy voltak olyan bevásárlóközpontok, ahol 20 rúpiát (80 Forint) kellett minden muszlimnak fizetni, amit vásárláskor beszámitanak ezzel előzvén meg az esetleges rendbontást... Pakisztán is mozgolódik, bár soha nem tudom eldönteni az ilyen szituációban, hogy kinek van igaza, de tény, hogy múlt héten is megöltek 5 indiai katonát a kasmir határ közelében, ami eléggé felborzolta a kedélyeket errefelé... Állitólag újabb Al-Quaidás támadás várható, ezért az arab országokból az US, UK, stb már a múlt héten kivonta a fontosabb kollégáit a térségből...

Mindebből persze csak hirek szintjén értesülünk, mert itt béke és nyugalom honol. Csak a krikettező kisfiúk kiabálása hallatszódik fel a parkból, de szinte már észre sem veszem:)

Ha minden igaz, hétfőn megyek végre jógázni. Borzasztóan kiváncsi vagyok, itt milyen egy jógaóra. Érzésem szerint nem kellene, hogy nagyon elüssön az otthonitól, de hát lehet, hogy ez is olyan lesz, mint a kinai kaja...;) Ha lenne elég szabim, tuttira még el is vonulnék egy pár hétre egy ashramba:) Na, ami késik, az nem múlik, nem igaz?

Ennyit mára. Legyetek jók!

Jövő héten meglepetéssel készülök, de még nem biztos az egész, ezért nem lövöm le a poént:)

Addig azért ne rágjátok le a körmötöket, hanem élvezzétek a fincsi meleget:) Jaaa, tényleg, itt már csak 30 fok van, bi-bi és persze magas páratartalom, de érezhetően enyhült az idő a megérkezésemhez képest...:)

 

Pussz

z

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://india-delhi.blog.hu/api/trackback/id/tr556286807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása